Winteruur. Vanaf nu wordt het alleen maar donkerder, dit maakt je als fietser kwetsbaarder. Het risico op een ongeval met verwondingen verdubbelt in de weken vlak na de omschakeling naar het winteruur. Lees er meer over op de website van Vias. Reden genoeg om extra aandacht te besteden aan je zichtbaarheid als fietser. Gelukkig zijn er opties genoeg.

Maak je fiets zichtbaar in het donker.

Goede fietsverlichting is een must. Met lampjes boven de 35 lumen ben je zelf voldoende zichtbaar. Dit hoeft niet duur te zijn, vaak gaat het maar om enkele euro’s. Natuurlijk kan je ook kiezen voor originele, funny opties.

Als je kiest voor verlichting op batterijen, dan moet je er wel aan denken om de lampjes geregeld op te laden. Daarvoor kan je een reminder in je agenda zetten. Zo kom je nooit voor donkere verrassingen te staan. Neem je lampjes ook altijd mee, de schemering zet zich soms eerder in dan verwacht. Of het is misschien zo gezellig dat je wat langer blijft hangen en het toch donker is wanneer je naar huis vertrekt.

Maak jezelf zichtbaar in het donker.

De ochtenden en avonden zijn donker, met donkere kledij ga je op in de nacht…zorg dat je gezien wordt! Er zijn vele mogelijkheden: een fluo hesje, fluo rugzakhoes, reflecterende stroken,… zorg dat je niet alleen achteraan maar ook vooraan goed zichtbaar bent!

Goed zien als je fietst in het donker.

Wil je zelf ook alle obstakels vermijden en een goed zicht hebben op de weg, ga dan voor verlichting van minimum 500 lumen. Voor enkele tientallen euro’s ga jij de winterbarsten in het fietspad uit de weg.

TIP: Wist je dat verlichting niet verplicht vast moet zitten op je fiets, maar dat je ze ook op kledij of rugzak mag bevestigen?

Fietsen in de winter, hou het veilig

Op de fiets is gezien worden erg belangrijk. Enkele voorzorgsmaatregelen zijn wel wettelijk verplicht.

  • Vink jij even mee af wat bij jouw fiets in orde is?
  • Witte reflector vooraan
  • Rode reflector achteraan
  • Oranje pedaalreflectoren
  • 2 oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden
  • Wit of geel licht vooraan, mag knipperen (mag niet verblinden, dus naar beneden gericht)
  • Rood licht achteraan, mag knipperen. Moet ‘s nachts, bij helder weer, zichtbaar zijn van op een afstand van min 100m

Wanneer moet je fietslicht branden?

Vanaf het vallen van de avond tot het krieken van de dag. Overdag, enkel als de zichtbaarheid minder dan 200m is, door bvb mist of regen.
Niet alles kunnen afvinken? Wij helpen je graag verder.
Reflectoren, vaste verlichting (klassieke dynamo, naaf of op batterijen), opzetverlichting…kom je keuze maken in de bakFIETSgarage. Wij helpen je graag veilig op weg en zorgen dat je fietsaccessoires goed op je fiets vastgemaakt worden.

w
0
31.10.2021

Contactgegevens

Adres

Rijmenamsesteenweg 30
2812 Muizen (Mechelen)

Telefoonnummer

0474 96 93 61

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *